Intoleranţa la lactoză este termenul care desemnează faptul că o persoană nu poate digera alimentele care conţin lactoză, lactoza fiind zahărul prezent în lapte şi în alimentele preparate cu lapte sau din lapte (iaurt, unt, îngheţată, etc.).

Cum se depistează boala?

Se pot efectua mai multe teste:

  • testele sanguine sau respiratorii în cazul cărora veţi consuma o băutură cu lactoză; apoi vi se verifică în sânge sau respiraţie prezenţa de substanţe care să certifice dacă digeraţi sau nu lactoză.
  • testul fecal, folosit frecvent la sugari, identifică tulburările motilităţii intestinale rezultate în urma nedigerării lactozei.

Ce se recomandă în intoleranţa la lactoză?

Trebuie consumate cât mai puţine alimente care conţin lactoză:

  • derivatele lactate (lactoză există în lapte şi în toate derivatele lactate: îngheţată, şerbet, smântână, unt, brânză, caşcaval, iaurt, lapte bătut);
  • alimentele semipreparate: lactoză este adăugată la anumite produse semipreparate, congelate, conservate: pâine, produse pe bază de cereale, sosuri pentru salate, semipreparate pentru prăjituri, fursecuri, biscuiţi, clătite, frişcă, produse de lapte pentru cafea.

Lactose intolerance