ORL și audiometrie

Medic Primar O.R.L. Dna Dr. Elena Lungu – competență chirurgie laser

Ce înseamnă?

Din denumirea complicată și extinsă a specialității ORL- OtoRinoLaringologie – este important să înțelegem că suntem aici pentru a avea grijă de urechile, nasul și laringele tău și al familiei tale.

Ce face, mai exact, medicul ORL-ist:

  • Investighează, cu ajutorul unui instrument numit specul nazal, fosele nazale ale pacienților, iar cu ajutorul speculului auricular analizează timpanul.
    Stai liniștit! Nu este deloc dureros!
  • Cu ajutorul unui apăsător de limbă, sunt investigate limba, dinții, omușorul și amigdalele palatine.
  • Examinează laringele (organul care ne ajută în procesul vorbirii).

Eficacitatea audiogramei

Audiograma are rolul de a indica dacă și în ce fel auzul tău diferă de auzul considerat normal. De asemenea, audiograma are rol de a localiza pierderea de auz.

Testul este efectuat cu ajutorul unui audiometru, iar sunetele de diferite intensități sunt oferite pacientului fie prin intermediul unor căști auditive, fie prin intermediul unor vibratoare plasate în spatele urechii.

În perioada testării, pacientul se află într-o cameră antifonată.

Personalul nostru este specializat și foarte bine pregătit pentru efectuarea testului, astfel încât puteți să vă bazați pe o acuratețe de 100% a testului în ceea ce privește corectitudinea înregistrării.

Iar daca nu erai încrezător în utilitatea implantului auditiv, află că acesta redă auzul deoarece le permite celor cu hipoacuzii profunde să recepționeze sunete. Primul pas este acela de a plasa o spiră cu mai mulţi electrozi în urechea internă.

Electrozii au un rol de stimulare a nervului auditiv prin curenți electrici slabi și de a transmite sunete. Implantul auditiv captează sunetele prin microfon și le transmite la procesorul vocal.

Însă, până la implant, dacă auzul tău nu este în parametri dar nicidecum iremediabil pierdut, specialistul nostru ORL te poate îndruma în alegerea celei mai potrivite proteze auditive, special concepută pentru a-ți satisface toate nevoile.

De ce să mergi la un consult ORL?

Îți recomandăm sa mergi cel puțin o dată pe an la un consult ORL deoarece afecțiunile din sfera ORL-ului pot varia de la simple amețeli, la sinuzită, amigdalită, rinită, otită, laringită, bronșită, epiglotită etc, iar depistarea lor din fază incipientă te poate scuti de multe probleme.

Dar, cel mai important, motivul unui consult anual, chiar dacă nu prezinți vreun simptom, este dat de faptul că, în zilele noastre, afecțiunile cu caracter malign pot apărea chiar și la frageda vârstă de 20-25 de ani.

La un control ORL uzual, medicul investighează aproximativ 95% din suprafață la o examinare simplă a urechilor, nasului și gâtului și doar în cazul în care consideră că este nevoie de investigații amănunțite recomandă o endoscopie.

Sfatul nostru este ca, de fiecare dată când observi că ai o inflamație care persistă mai mult de 2 săptămâni, indiferent că vorbim despre o durere în gat, o tuse sau durere în urechi, trebuie să ajungi la specialistul ORL.

Utile

Hotărârea de Guvern 493/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscurile generate de zgomot, stabilește niște cerințe minimale pentru protecția salariaților împotriva riscurilor generate de expunerea la zgomote.

Știai că nivelul săptămânal de expunere la zgomot indicat prin monitorizare adecvată nu trebuie să depășească valoarea limită de expunere de 87 dB(A)?